Testsejladser ved Als 2000


Tilbage til Home
Til båden
Her
Bådens historie.
Begivenheder i bådens historie.
Til Våben !
Til Lauget
Til begivenheder
Til Feedback
Links til andre interessante steder på nettet..
På Als Fjord 3 sep. 2000
2000-09-03 Foto: Nationalmuseets Marinarkæologiske Forskningscenter

31. august til 3. september gennemførte vi en række testsejladser i samarbejde med Nationalmuseets Marinarkæologiske Forskningscenter. 
På sejladserne torsdag og fredag deltog 4 mand fra Nybro-Furåens og Esrum kano- og kajakklubber sammen med laugets medlemmer. Lørdag og søndag blev Tilia padlet af et hold fra dragebådsklubben Viking Team Copenhagen http://hjem.get2net.dk/vikingteam/dk_index.htm

Torsdag øvede vi padleteknik og styring i Dyvig og Mjelsvig (se kort). Om eftermiddagen lavede vi en række slæbeforsøg, hvor trækkraften og hastigheden blev målt. Fredag formiddag sejlede vi ud og vendte i Stegsvig og gik i land på Stegsgaftangen for at spise frokost. Om eftermiddagen udlagde vi to bøjer, der skulle anvendes ved hastighedsprøverne lørdag og søndag. I løbet af dagen lavede vi flere hastigheds- og manøvreringsforsøg.

Lørdag og søndag havde vi som sagt afsat til forsøg med båden padlet af professionelle padlere. Der blev udført en række hastighedsforsøg og over en 250m strækning kom farten op på 8,2 knob. Kadencen på padlerne havde været på 65 tag i minuttet. Over en strækning på 1000m blev der holdt en fart på 7,9 knob. Takten i padlingen blev styret af en trommeslager, der sad forrest i båden med ryggen til sejlretningen.

Lørdag og søndag var det også planen at sejle lave en langturssejlads fra Dyvig til Stevningnor (ca. 8 sømil), hvor båden skulle overnatte og så returnere om søndagen. Men på grund af meldinger om hård vind til kuling om søndagen måtte vi desværre aflyse denne tur.

Søndag blev der som forudsagt kraftig vind fra nord og vi besluttede at lave en hårdtvejrstur ud i Stegsvig og Als Fjord. Dragebådssejlerne padlede ud forbi Lønsømade og ud i Als Fjord og mod nord mod bølgerne, der skønnedes at være 1 meter høje. Tilia klarede bølgerne i fin stil uden at der kom vand ind over rælingen, men når båden red på toppen af bølgerne piblede vandet ind ved syningerne. Heller ikke da Tilia blev vendt rundt på tværs af bølgerne gav den høje sø problemer.

Testsejladserne gav os bl.a. nogle erfaringer med padlerne. Padlerne til de to forreste og to bagerste spanter skal være længere, for at kunne nå ordentligt ned til vandet. Bladet på padlerne skal skærpes, så padlerne lettere kan trækkes op af vandet. Styreårens surring til kølhornets rod giver kraftige hvirvler, så vi overvejer om styreåren skal placeres længere agterude.

På Als Fjord 3 sep. 2000
2000-09-03 Foto: Nationalmuseets Marinarkæologiske Forskningscenter
Top: Spydspids af jern

Top   

Back: Spydspids af ben

Tilbage

Home: En bred kniv

Hjortspring   Båd    Våben  Laug   (Status   Historie   Milepæle)   Begivenheder  Feedback    Links

Opdateret:
2007-05-03

© Hjortspringbådens Laug 1997 - 2007

Kommentarer eller tilbagemelding til: Webmaster