Nyhedsbrev

  • November 2018
  •  23. årgang
  • Nr. 4

Hvilken træart er anvendt til padlerne i Hjortspringfundet.
Opfølgning.

Jeg havde håbet på flere reaktioner på min artikel i det forrige ”Nyhedsbrev”.
Jeg har dog fået bekræftet fra flere kilder, at der er en bestand af vildtvoksende Navr træer på Møn. En enkelt kilde påpeger, at der findes en bestand på Sydals. Derudover kan der findes andre bestande i Danmark, dels plantede og dels efterkommere af plantede træer.
Der var desværre ingen, der kom og sagde, at de havde et navr træ i baghaven, som vi gerne måtte få.

Der er to spor i denne sag:

  1.     Hvor kunne man skove det egnede træ i keltisk jernalder.
  2.     Hvorfor valgte man Navr træ til padlerne?

Ad. 1: Man må nok antage at den nordlige grænse for Navr træerne i keltisk bronzealder, gik langt sydligere, idet denne tidsalder var kold og mørk. Gennemsnitstemperaturen lå ca. 2° C under temperaturen i vores tidsalder. Med andre ord, skulle man over på den sydlige side af Østersøen, for at finde Navr træ. Kunne padlerne være fremstillet på et af de værksteder Kelterne var så kendte for? Man må antage, at der fandtes gode bestande af Navr træer i de keltiske områder.

Ad 2: Der findes adskillige kilder med information om Navr træsorten. Hvis man søger på det latinske navn ”Acer campestre” eller det tyske Feldahorn, finder man mange artikel. Jeg vil citerer fra en artikel fra Bundesministerium Für Ernährung und Landeswirtschaft. Citat:“

SDWHolz und Borke

Das Holz des Feldahorns ist rötlichweiß bis weiß, zumeist schön gemasert und besitzt als sogenannter Reifholzbaum keinen farbigen Holzkern. Es handelt sich um ein festes, mittelschweres, hartes und dennoch elastisches Holz, das bei der Trocknung wenig schwindet. Gehobelt hat es einen natürlichen und seidigen Glanz. Auch als Drechsel, Schnitt- und Tischler-holz ist es sehr geschätzt und wird für Parkettböden und Möbel gerne verwendet. Besonders schön gemaserte Stämme erzielen als Furnierholz hohe Preise.”

Blade fra tre forskellige ahorn arter. Copyright SDW

Blade fra tre forskellige ahorn arter.
copyright SDW

Frit oversat: ”Navr træet, i høvlet tilstand, er flammet rødhvidt til hvidt. Se billedet herunder. Det har ingen farvet trækærne. Det er solidt, middel vægtfylde og hårdt og alligevel elastisk. Det krymper kun lidt under tørring. I høvlet tilstand har det en naturlig silkeagtig glans.


Eksempel på flammet træ

Eksempel på flammet træ
Træet er velegnet til drejning, træskæring og snedkerarbejde. Er populært til parketgulve. Træstykker med flammede aftegninger, opnår høje priser som krydsfiner.”
Med de egenskaber, må det antages, at en paddel af navr, både er smuk og stærk, og at den ikke slår sig ved tørring. Det kunne derfor være interessant, at få fremskaffet et pasende stykke Navr træ, som vi kunne fremstille en kopi af en af de padler, der blev fundet sammen med Hjortspringbåden.


Udarbejdet af Arne Lhjungmann Pedersen.

 


Opdateret: 2018-11-16 10:17:58.

Fakta

Hvis der er udsagn, meninger eller holdninger i indlægene du kunne tænke dig at få uddybet,
så kontakt endelig lauget.
Dit indlæg vil blive blive sendt videre til forfatteren og blive besvaret af denne eller formanden.

Nyhedsbrevet kan ses i samme opsætning som papirudgaven i Arkivet og er velegnet til ud- skrift. (PDF-format).


Den sidst udkomne udgave af vores lille folder kan ses her i PDF-format.