Spyd


Tilbage til Home
Til Båden
Til Våben !
Skjoldene.
Her
Sværd
Værktøj og grej.
Jernalderfolket
Til Lauget
Til begivenheder
Til Feedback
Links til andre interessante steder på nettet..

Fundet af spydspidser viser en stor variation. Af 169 spydspidser er 138 lavet af jern og de resterende 31 af ben eller hjortetak (5 af kronhjort).
Dette er, iflg. de gamle overlevringer fra 1880'erne, kun en del af den oprindelige spydsamling, ved tørvegravningen skulle et stort antal være smidt væk, de stak tørvegraverne i fødderne!
Spydene er en blanding af keltiske og germanske former.

Et arrangemet af nogle af spydene.
Billede (1), fig. 17, s. 25
Klik billedet for et større (35 kb)

Jernspydene varierer både i størrelse og form. De mindste er ca. 5 cm lang, men er også blevet mindre ved gentagne slibninger. Den største er et fantastisk stykke metalhåndværk, det er 43,5 cm langt, med en ret slank form.

I almindelighed er der to hovedformer – lange slanke eller brede spydblade. De fleste spydblade er forsynet med en ribbe langs midten, som det ses på billedet tilhøjre, andre er fuldstændigt glatte.

I mange spydspidserne er der stadig rester af spydskaftet, som har været holdt fast af en gennemgående nagle af jern eller bronze (ikke en nitte, men en ca. 4 mm pind med drejede riller i enderne). På billedet til højre kan man se en sådan tap på spyd nr. 3 fra højre i nederste række.
Resterne af skafterne viser, at de er blevet afbrækket med vilje før ofringen i mosen. Nogle af spydene viser også tegn på bevidst ødelæggelse, de er mere eller mindre bøjede.

5 spydspidser var lavet kronhjortetak, ved at afskære spidserne af hjortetakken og derefter polere dem, de varierer i længden mellem 6,5 og 12,5 cm.

26 spydspidser var af ben, de var lavet af rørknogler, oftest skinnebensknogler fra får eller ged. Spidsen var dannet ved at skære knoglen skråt over, således at odden kom til at ligge i sidevægen af knoglen. Længden har været mellem 9,5 og 13 cm. Halvdelen af benspidserne var fastholdt til skaftet med nagler som ved jernspidserne (dog er der brugt træ- eller ben-nagler), resten var limet til skaftet.

Skafterne var lavet af asketræ. Det længste stykke, fundet i 15 fragmenter, målte 197 cm, da dets ene ende var afbrækket ved ofringen, har den samlede længde været over 2 m.

Udover skafterne blev der fundet et antal afbarkede grene med lange fire-sidede spidser. Disse grene har sansynligvis været brugt som reserve-spyd, hvis de rigtige blev ødelagt eller tabt.

Top: Spydspids af jern

Top  

Back: Spydspids af ben

Tilbage

Home: En bred kniv

Hjortspring   Båd    Tilbehør   (Skjolde   Spyd    Sværd    Værktøj    Folk)   Laug    Begivenheder  Feedback    Links

Opdateret:
2007-05-03

© Hjortspringbådens Laug 1997 - 2007

Kommentarer eller tilbagemelding til: Webmaster