Natur og kultur
Vores virkelighed
Organisationsfasen var baseret på virkeligheden, som den var og er her på Nordals og på holdninger og indstillinger hos medlemmerne. Det er derfor ikke muligt uden videre at reproducere vore arbejdsmetoder til andre dele af landet, hvor et tilsvarende projekt skulle udføres. Der er en øjensynlig sammenhæng mellem metode og lokal kultur.
Baggrund
Lad os derfor opridse baggrunden for projektet, geografisk og befolkningsmæssigt:
Als er en aflang ø, liggende tæt ved Jyllands fod, kun adskilt fra denne ved en fjord og et snævert sund. Øens areal er 317 kvadratkilometer.
Medens vestkysten dannes af talrige sandede vige og bugter, er østkysten en ubrudt kyst uden indsnævringer med skiftevis sand- og stenstrande. Vandskellet ligger ret tæt ved østkysten.
Jordbunden på Als er hovedsagelig moræneler med enkelte sandede områder og lidt mosejord.
Indtil slutning af 2. Verdenskrig var øen præget af landbrug, hovedsageligt husmandsbrug. Bortset fra en større by, Sønderborg i syd og de to flækker Augustenborg og Nordborg, er øens bebyggelse præget af snesevis af små landsbyer, stort set alle liggende vest og syd for vanddskellet.
I en af landsbyerne, Elstrup, udviklede en lille fabrik, Danfoss, sig efter krigen til en væsentlig industri i produktområdet: Automatiske kontrolapprater til køle-, varme- og industrianlæg.
I løbet af de følgende 20 år efter krigen voksede fabrikken fra 200 til 7.000 ansatte. En stor del af denne tilvækst i ansatte kom fra landbruget, der fik frigjort deres måske lidt hæmmede kreativitet ved at blive udsat for nye opgaver. Fra hele landet, såvel som fra udlandet, strømmede folk til øen, mange med uddanelser. Alene antallet af ingeniører i kommunen steg med 700 i løbet af de 20 år. Den eksplosive ekspansion skabte en nybyggeratmosfære. Alt kunne lade sig gøre.
En anden væsentlig faktor, der påvirkede samfundet, var sansen for kvalitet, idet finmekanisk produktion af kontrolapparater forudsætter kvalitet i alle led.
Da der intetsteds på øen er længere til stranden end 5-6 km, har den lette adgang til havet resulteret i et stort antal lystfartøjer og fiskejoller.
Medlemmerne
En ø som Als danner et snævert, indbyrdes tilhørsforhold. Laugets medlemmer repræsenterer en bred vifte af interesser såsom træbearbejdning, sejlads, bådarkæologi, historie, organisation, videooptagelser, spændingsanalyse, værktøj, sociale sammenhænge, PR, hydromekanik og computerstyret geometri. Følgende professioner er typiske blandt de aktive: lærer, landmand, brolægger, ingeniør, industrioperatør, chauffør, computerspecialist, maskinmester, husmoder, læge, maskinarbejder, elektriker og købmand. Der er et overvældende antal med ingeniørmæssig uddanelse blant de aktive. Derimod møder man hverken arkæologer, historikerer, tømrere, sedkere eller skibsbyggere her. Det typiske medlem, der deltog aktivt i aktiviteterne i halvfemserne, har nu passeret de 60 år (teksten er fra 2003).