Kalender

Medlemsmøde mandag den 2. december, kl. 18.00 - Gule ærter

En appetitvækker.

Vi dækker op i Lindeværftet mandag den 2. december kl. 1800.
Tilmelding til
John, tlf. 2557 2592, eller E-mail til Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., senest den 26. november,
eller på en liste på værftet.

Menu
Gule Ærter, 2 slags flæsk – kogt og røget, kålpølse,
kartofler, rødbeder og sennep.
Hertil serveres snaps, øl og vand.
Derefter kaffe, te, småkager og lidt chokolade.

Prisen for det hele bliver kun 100,00 kr. per person,
nu får du mulighed for at få noget mere for kontingentet.

Vi håber, at se så mange af jer som muligt.

På gensyn.

Generalforsamling, mandag den 3. marts 2025, kl. 19.00

Alle tirsdage fra den 9. januar, kl. (13.00) 18.30 – 20.00

Alle medlemmer er velkomne tirsdage, hvor vi arbejder med forskelligt håndværk, der er må­ske allerede nogle der arbejder fra kl. 13.

Hvor er Hjortspringbådens Laug om 1 år, 5 år og om 10 år?

Om 1 år er der vi nok stadig der, hvor vi er nu, men om 5 eller 10 år, er der ingen der tør spå om.

Vi oplever desværre et fald i medlemstallet. Der er ikke mange nye, som kommer til og kan erstatte de medlemmer, som ikke kan mere eller helt er faldet fra. Det er ikke kun i denne forening dette er et pro­blem, men det er svært for os at finde ud af, hvordan vi kan tiltrække folk.

I øjeblikket arbejder vi mest med vedligehold af båd, telte og hus samt tekstilfremstilling af forskellig slags og plantefarvning. Derudover er det en stor opgave at holde åben for besøgende i sommerferien og vise grupper af interesserede rundt.

En gruppe – mest fra bestyrelsen – arbejder på værftet tirsdag eftermiddage 13:00-18:30, og en an­den arbejder med tekstiler m.m. tirsdag fra 18:30-21:00 – men jo mere aktivitet vi har om tirsdagen, jo flere vil høre om det og forhåbentligt have lyst til at deltage i aktiviteterne.

Vi vil gerne opfordre de af jer, der har tid og lyst, til at komme og være med – eller få en kop kaffe og en snak, eller komme med tips og ideer til små projekter, som I har lyst til at deltage i.

I må også gerne sende små historier og skrøner til os, som kan fortælles under rundvisning af besø­gende, eller sættes i bladet.
E-mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Vi har stadigvæk flere projekter, der ikke er færdige, så der er altid noget at lave.

Kalle og Jørn Anders

Set & Sket

I Lauget

Sejltur med Tilia, søndag den 18. august

Hvor vi også havde inviteret roere fra Nydambåden til en tur med vores båd.

Et uddrag fra Nydam nyt:

Turen til Holm og sejladsen med Tilia Alsie blev en fantastisk oplevelse. Vejret var med os, så i sol og let vind kom vi fra Dyvig ind i Mejls vig. Men inden vi kom afsted, havde bådelauget haft en del forber­edelse med at vande båden, så den kan tætne. Da vi ankom til Holm kl. 9 var den klar til at køre på trailer fra Holm til Dyvig i gå tempo. På halvvejen kom rutebilen og chaufføren var ikke begej­stret for at skulle køre i sneglefart. Fra Mejls Vig sejlede vi båden op på strandtangen til Farresdam. Her kunne vi spise vores medbragte mad. Derefter sejlede vi forbi Dyvig havn og badehotel, inden båden [blev trukket op og kørt] (1) retur til Holm.
Ole dokumenterede bådens færd med en af sine fine film, den kan ses i formidlingshuset.

Af Pernille Lindberg Kjær, formand

 

Nogle billeder fra turen
På vej ud i Dyvig.
Snip fra Ibs film.
Fra turen. Snip fra Oles film.
Styrmand og Skipper i arbejde.
Snip fra Oles film.
Tilia tages op efter turen.
Snip fra Oles film.
1. 
Redaktørens bemærkning.

Mødelokalet

Printkort fra udedelen. De blålige aftegninger omkring nogle loddeøer er ikke normale på et print­kort.

Vores varmepumpe er kaput efter 14 års tro tjeneste.

Vi har haft en køleteknikker fra Exodraft (som Thybo nu er en del af) til at lave fejlsøg­ning, han mente at årsagen var lyn-overspæn­ding. John har anmeldt skaden til vores for­sikringsselskab. (2)

Fra nyhedsbrevet 2011, nr. 1

Opvarmning og affugtning i mødelokalet I efteråret har vi fået installeret luft-til-luft varmepumpe, for det var efterhånden nød­vendigt med lidt konstant varme på i vores samlingslokale. Vores apparat til filmfrem­visning, printeren og alt arkivmateriale, så­som billeder og negativer kunne ikke blive ved at tåle kulden og fugten. Denne luftvar­mepumpe affugter også rummet. Vi har i be­styrelsen valgt at købe et anlæg af kvalitet, så det er købt hos og installeret af Thybo Kø­leteknik i Sønderborg. Anlægget inkl. instal­lation kostede kr. 19.000,00, men vi søgte så om et tilskud hos Mads Clausens Fond, og li­ge før jul kom der en check på kr. 10.000,00. Det var bare en dejlig julegave. På det sidste bestyrelsesmøde har vi besluttet, at der skal sættes en el-bimåler på dette anlæg, så vi kan se, hvor meget el det bruger, for vi må nu regne med et lidt større el-forbrug. Men ellers kører anlægget upåklageligt, og bræn­deovnen er jo stadig i brug, når vi er her. Den øvrige tid er der en konstant temperatur på 11 grader.

Sonja Madsen

2.

2024-10-21: Vi har fået accept fra forsikringsselskabet til at udskifte varmepumpen.

Tekstilgruppen

Haraldskjærkvindens sprangede hårnet

Ved Haraldskjær i nærheden af Vejle blev der i 1835 fundet et moselig af en kvinde, som døde om­kring år 500 før Kristus. Altså overgangen mellem bronzealder og jernalder, og nogenlunde samme tidsperiode som Hjortspringbåden.

Haraldskjærkvindens tøj var i bemærkelsesvær­dig god stand med fine tekstiler af høj kvalitet og forskellige teknikker. Hendes hårnet er særlig vel bevaret lavet af finspundet uldgarn og spranget i et åbent rudemønster, som kan ses på fotoet af fun­det.

I Margrethe Halds beskrivelse af hårnettet i sin bog: Gammelt dansk tekstil fra mosefund og grave, gøres det klart, at det ikke er helt sikkert at hårnettet stammer fra samme fund, idet historikken mellem findested og museum har været afbrudt, men det er overvejende sandsynligt.

En senere C-14 undersøgelse samt en undersø­gelse af forholdet mellem Sr-86 og Sr-87 (3) viser og­så samstemmende målinger mellem hårnettet og resten af fundet.

Haraldskjær kvindens sprangede hårnet. A: Hårnettet fotograferet af Nationalmuseet. B: kvindens hår. De sorte bjælker angiver en længde på 10 cm. Foto: Nationalmuseet og kopieret fra https://doi.org/10.4000/archeosciences.4407
Haraldskjær kvindens sprangede hårnet.
A: Hårnettet fotograferet af Nationalmuseet.
B: kvindens hår. De sorte bjælker angiver en længde på 10 cm.
Foto: Nationalmuseet og kopieret fra https://doi.org/10.4000/archeosciences.4407
Lisbeth med en påbegyndt rekonstruktion af hårnettet.

Fotografiet viser tydeligt at en del af hårnettet er lavet i rudemønster med 2 tråde snoet sam­men.

Nettet er 17,4 cm højt og 25 cm bredt, trådene har været under 1 mm. Der har været ca. 224-240 tråde i nettet og 112-120 ’runder’.

Den ene ende er bundet tæt sammen, og syet sammen op ad siden, så håret eller rygfletningen kan ligge i den, og et 60 cm vævet bånd syet på den anden ende, så hun kunne binde nettet til i nakken. Farven er beskrevet som brunlig, men om det er mosens affarvning på nettet eller den egent­lige indfarvning af garnet vides ikke, da man (endnu) ikke har lavet en kemisk farveanalyse, ud­over at man har bemærket at der er farvestoffer i et af de tekstiler, der blev fundet sammen med kvinden. Der er fundet rester af luteolin og quer­cetin, som er farvestoffer, der blandt andet er in­deholdt i reseda (farve-vau) og løg.

Vi er i gang med at lave en kopi af dette hårnet. Første forsøg kan ses på billedet til venstre. Vi har brugt garn, der er væsentlig tykkere end det op­rindelige garn, og vores er farvet med løgskaller. Ved afprøvningen kan det konstateres at nettet ik­ke er nær så varmt at gå med som de almindelige sprangede hårnet på grund af de store huller.


Lisbeth Kjeldgaard & Åse Ferrão

3.
C-14 og Sr-86 og Sr-87 er kulstof og strontium isotoper,
de er arkæologiske sporstoffer. C-14 til tids- og Sr-86/87 til stedsbestemmelse.

Værkstedet

Loke

Loke
Oprindelse ikke angivet, men er muligvis fra Peter Madsens tegneserie/-film Valhala.

"Loke er oprindelig ud af jætteslægt, men bor i Asgård og respekteres af guderne. Han har blandet blod med Odin. Loke er af karak­ter lumsk og upålidelig. Han har mange gan­ge snydt både jætter og guder og spillet dem ud imod hinanden.” (4)

Det er grunden til at vores forsøg på at fremstille noget, der kunne ligne Björkebåden fik navnet Loke. Han var fuldstændig umulig at få noget fornuftigt, der kunne ligne en båd, ud af.

Loke kan også forvandle sig til alt muligt an­det. Det benytter vi os så af nu:

 

Skroget er nu ved at gennemføre en forvandling fra noget, der kunne have været en båd, til, at blive til en havebænk!

Dette er hvad vi burde have fået ud af alle anstrengelserne
Den mest "syge" side er skåret væk

Eksperiment med midterste prøvestykke

Efter prøvestykket havde været udendørs i 3 sommersæsonner, var syninger helt nedbrudte og træet havde det ikke godt. Det blev repareret med ny sysnor, denne gang tjæret, sat sammen igen og stod ude hele sommeren 2023. Det kunne ses (som på billedet herunder).

Efter restaureringen, 1. sommer udendørs.
Det nyudsatte prøvestykke, august 2024.
Det nyudsatte prøvestykke, juli 2024.

På billedet til venstre kan man se at der er lyse striber, hvor regnvandet været i kontakt med harpi­ksen.

Det nyudsatte prøvestykke, oktober 2024, hvor det er tilbage i værkstedet.

September har været hård ved det stakkels prøve­stykke, som det venstre billede viser.

Det er ikke tanken at harpiksen skal fornyes (vi har ikke ret meget harpiks tilbage), men, hvis den er smeltet lidt i solen, kan den varmes på plads igen, som det også er gjort på Tilia.
Hele prøvestykket skal dog efterbehandles med trætjære hvert år indtil syningerne, eventuelt, helt giver op.

Vi får dermed en viden om hvordan en ”Hjortspringbåd” klarer sig under normale forhold, det er u­san­synligt, at man for 2.500 år siden havde noget som et Lindeværft til rådighed til vinteropbevaring.

Udendørs

Tagrender

Vi har nogle problemer med begge vore tagrender:

Vest: Den ene tagrende er gledet ud af nedløbstuden på midten af bygningen, den er, midlertidigt, skubbet tilbage igen.

Øst: Det er én lang tagrende, samlet midt på bygningen, den samling er revet fra hinanden; den er, ligeledes skubbet sammen igen.

Plasttagrender bevæger sig med temperaturen, fabrikanten, Plastmo, har nogle retningslinjer, som ik­ke er fulgt, bl.a. at tagrenden skal låses ved at lime et samlestykke på begge sider af en bærekonsol. Det gør vi senere.


Indlæg uden forfatternavn, er skrevet af Ib Stolberg-Rohr.

Hjortspringbådens Laug

Adresse

Hjortspringbådens Laug
Dyvigvej 11
Holm
6430 Nordborg

  • E-mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
  • Hjemmeside:
    hjortspring.dk
  • CVR: 31219647

Personligt

  • Persondata.
  • Cookies

Kontakt

  • Formand.
  • Kasserer.
  • Om hjemmesiden.

© Copyright 1997 - nu, Hjortspringbådens Laug.
Alt materialet på denne hjemmeside er omfattet af gældende lov om ophavsret.
Reglerne kan ses her.

Top